maanantai 29. huhtikuuta 2013

Matti Rämö: Polkupyörällä Islannissa

Matti Rämön uusin pyöräseikkailu kohdistui kesällä 2011 Islantiin ja tarkkaan ottaen sen ympäriajoon. Kirja julkaistiin helmikuussa 2013 ja mieshän on tullut tutuksi suomalaisen retkipyöräilyn mannekiinina jo aikaisempien retkikirjojensa vuoksi. Onpas tämä YLEn tekstitv-toimittaja myös luultavasti merkittävin yksittäinen syy, miksi olen itsekin retkipyöräilystä innostunut. Mies muuten bloggaa, mutta aika harvakseen kirjoituksia silti valitettavasti tulee...

Tämänkertainen reissu kohdistui siis Islantiin, missä allekirjoittanutkin on käynyt - autoreissulla tosin. Perinteiseen tyyliin Rämö kuvaa reissua päiväkirjamaisesti, päivittäisiä tuntoja jakaen, nähtävyyksiä (joita on poikkeuksellisen vähän) esitellen ja luontoa kuvaillen. Tällä kertaa valokeilaan osuu erityisesti sään jatkuva kuvaaminen (Islannissa kun on todella poikkeukselliset, jatkuvassa muutoksessa olevat olosuhteet) ja dramaattisen luonnon kuvaaminen. Retken kuvailua höystävät siellä täällä kirjasta löytyvät piirrokset matkan etenemisestä sekä kuvakavalkaadi. Tälläkin kertaa piirroksia ja matkakuvia jäi kaipaamaan lisää. Informatiivisia karttoja maantieteilijä-Rämö on onnistunut lisäämään sivuille kiitettävän määrän.
Geysir - kuva bloggaajan oma
Islannin ympäri kulkeva rengastie Hringvegur on käytännössä ainut mahdollisuus kiertää saaren ympäri ja luoteis-Islantia ja satunnaisia poikkeuksia lukuunottamatta Rämö myös päätietä käyttää. Alkumatkalla kehätie on poikki siltaonnettomuuden vuoksi, mutta tämä ei menoa haittaa. Islannin tunnetuimmat nähtävyydet Geysir ja Gullfoss ovat Rämön kohteina jo alkumatkalla ja kovimmat haasteet mies kohtaakin vuoristoisella Westfjordsin pätkällä. Myös muita pyöräretkeilijöitä tulee vastaan runsaasti, vaikka paikalliset tuntuvatkin pitävän pyörämatkailijoita vähän hulluina. Tuulen vuoksi matkan teko onkin ajoittain erittäin rankkaa.
Näitähän Islannista löytyy! Kuva bloggaajan oma
Matka on yksi Rämön rankimpia luonnonvoimien vuoksi. Ihmisten vähyys ei vaikuttaisi Rämöä vaivaavan, mutta lämpimiä taukoja mies selvästi kaipaa enemmänkin. Islannissa huoltoasemien väli kun voi olla yli satakin kilometriä - siis maan päätiellä! Ärräpäitä pääsee, kun alamäkeenkin pitää laskeutua kävelytahtia ja yllättävät tuulen suunnan muutokset aiheuttavat vaaratilanteita vuoristo-osuuksilla. Telttaan pääsy kauniin luonnon keskelle vieressä kohisevan puron äärellä kuitenkin palkitsee pitkän päivän päätteeksi ja seikkailija vaikuttaa lopulta olevan tyytyväinen matkaansa. Usko silti tuntui loppuvan välillä.
Kirjailija ei matkalleen kovin hyviä kelejä saanut, bloggaajalla kävi parempi tuuri. Kuva bloggaajan oma.
Tähän reissuun Rämö on valmistautunut poikkeuksellisen huolellisesti vaihtamalla renkaat pistosuojattuihin (sisäkumi pitää vaihtaa vain kerran ja sekin tuulen aiheuttaman onnettomuuden vuoksi), korvaamalla polkimet kestävimmillä bmx-polkimilla ja ottamalla käyttöön etulaukut, joiden vuoksi painon jakautuminen säästää myös renkaita matkan aikana. Oletettavasti mies jatkaa samalla varustuksella myös tämän kesän Istanbul-matkallaan.
Kuva bloggaajan oma


Virkistävä kirja Islannistahan tämä oli, mutta tällä kertaa matkanteko ei aiheuttanut aivan samanlaisia fiiliksen nostatuksia kuin aikaisemmat. Matka on varmasti ollut upea, mutta kirjaksi asti retki ei tällä kertaa ehkä ollut niin jännittävä kuin aikaisemmat tuotokset. Intian eksoottisuus, Euroopan lävitse ajaminen tai Murmanskissa ja pohjois-Norjassa seikkaileminen ovat luultavasti sen verran lähempänä todellisuutta kuin Islannin kuumaisemassa polkeminen, että kirjan viihteellisyys jäi tällä kertaa edeltäjiään pienemmäksi. Lukemisen arvoinen kyllä, varsinkin jos on vastaavanlaiseen paikkaan pyöräretkelle lähdössä tai Islantiin matkustamassa. Ja kyllähän tästäkin inspiraatiota revittiin motolla "jos hänkin siihen pystyy, niin kyllä sitten minäkin".

Hienoa esimerkkiä Rämö edelleen näyttää siitä, mitä retkipyöräilystä saa ja miksi sitä tehdään. Toivottavasti matkakertomuksia saadaan tulevaisuudessa lisääkin!

JK

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti