maanantai 10. joulukuuta 2012

Pyörällä - Matkantekoa Polkuvauhtia

Viikonloppuna ei kameran puutteen ja muiden kiireiden vuoksi tullut lähdettyä Serenan reissulle, mutta sain jonkin aikaa sitten luetuksi Juha Varilan ja Jukka Pirttiojan polkupyöräretkeilystä kertovan kirjan Pyörällä - Matkantekoa Polkuvauhtia.

Kirja on jaettu kolmeen osaan: matkakertomukseen kahden miehen ja kahden pojan kolmen viikon pyöräretkeen Unkarin ja Romanian maaseudulle, retkipyöräilijän info-osioon missä käydään läpi yksityiskohtaisesti ne asiat ja esineet, joita retkipyöräilijän kannattaa ottaa huomioon ennen matkaa, tien päällä ja reissun päätyttyä sekä viimeisessä osiossa läpikäytävään maakohtaiseen esittelyyn Suomen eteläpuoleisten maiden pyöräretkeilyyn soveltuvuudesta - Virosta aina Mustalle merelle saakka.

Matkakertomus on ihan luettavaa, mutta kirjoittajien tekstin taso ei valitettavasti yllä parhaiden retkikuvausten tasolle - voi myös olla että johtuen retkellä mukana olevista nuoremmista jäsenistä herrat ovat olleet matkalla ilman riskinottoja (osa matkasta tehdään junalla eikä telttayöpymistä harrasteta, parit kaljat sentään juodaan...) ja sen kummempia yllättäviä tapahtumia. Kirjan kuvitus on mustavalkoista eikä matkan maisemista ja kokemuksista saa valtavia inspiraatioita.

Info-osa osa itselleni tärkeä, koska suunnittelen kesäksi pidempää telttaretkeä (ensimmäistä kertaa elämässäni pyörällä) ja retkipyörän hankkimista. Herroilla tuntui olevan hyvä tarvikelista, johon tulen varmasti palaamaan ennen retkelle lähtöä. Lisäksi pitkin kirjaa on pieniä infolaatikoita, missä on kerrottu matkalla sattuneista haaksirikoista ja niistä selviytymisestä - näihin tulevan retkeilijän on varmasti hyvä varautua etukäteen henkisesti.

Maaesittelyt jätin tällä kertaa lukematta, koska en ole vähään aikaan suuntaamassa baltiaan tai niiden eteläpuolelle. Sen aika voi tulla toki joskus myöhemmin. Lienee silti parasta aloittaa ihan kotimaan reissulla.

Ihan mukava läpyskä, mutta jos kaipaa kunnon fiiliksiä toisen polkupyöräretkeilystä, niin kyllä Rämöt ja Lekan sarjikset puraisevat paremmin kesää odottavaa reissaajaa.

Kouluarvosana: 7-

Kiitämme: infopaketti oli hyvä ja pitkin kirjaa olleet pienet infolaatikot hyödyllisiä.

Moitimme: reissukuvaus Unkarista ja Romaniasta kuvineen jäi vaisuksi.

JK

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti