sunnuntai 13. tammikuuta 2013

Talvipyöräilyä: Pukeutuminen

Tammikuu on lähtenyt liikkeelle melko aktiivisesti. Toisena peräkkäisenä viikonloppuna on tullut lähdettyä pakkaseen ajelulle - joko pelkästään pyöräilyn ilosta tai välttämättömän tavaran perässä. Pyöräilyn lisäksi on tullut käytyä salilla ja sählättyä, joten kuun ensimmäinen puolisko on jättänyt liikunnan suhteen oikein hyvän fiiliksen.

Pakkaspyöräily on parhaimmillaan mahtavaa (kuten eilen auringonpaisteessa), mutta kylmyyteen on syytä varautua suurella vakavuudella. Reissu jää nimittäin helposti lyhyeksi jos varttitunnin ajon jälkeen sormenpäitä ei voi enää liikuttaa.

Tammikuun ensimmäisellä pakkaslenkillä Jätkäsaareen pukeutuminen jäi turhan vajaaksi, joten paluumatkalla oli pakko tehdä välipysähdys Töölön siwassa. Pakkasta ei ollut hirvittävän paljoa joten tein virhearviointeja takki- ja housuvalinnoissa. Loppumatkasta reisiä kylmetti jo melko pahasti ja reunimmaisista sormista alkoi mennä tunto. Reissu ei ollut varsinainen katastrofi, mutta hyvä opetus pukeutumisen tärkeydestä kuitenkin. Kropan lämmittämiseen suihkun jälkeen meni muuten ainakin tunti.

Toisella pitemmällä lenkillä pakkasmittarin näyttäessä yli kymmentä pitikin pukeutumisen kanssa olla tarkkana. Panostin paremmin kerrospukeutumiseen ja kaivoin kaapista silkkisen kommandopipon kasvojen peitoksi.

Vakavuudella varustautunut pyöräilijä salaperäinen valonlähde käsissään.
Pitkähihainen t-paita, verkkapaita, tuulenpitävä mutta kevyt takki, tuulenpitävät housut, pitkät kalsarit ja lämpimät pitkävarrelliset kengät takasivat lämpimän matkan. Sormetkin kestivät kylmää paremmin kun hanskojen sisään ujutti kevyet työhanskat. Piponkin otin varalta mukaan mutta silkkihuppu piti lämpöä juuri sopivasti.

Pyöränä olen käyttänyt Tunturin Prego- pyörää, joka sopii talvikäyttöön varsin hyvin. Nastoja en ole ainakaan vielä käyttänyt, tiet eivät ole hirveän liukkaita tällä hetkellä. Jos talvipyöräilyyn jää kipinä, ensi talveksi voisi harkita useampivaihteista kulkupeliä. Tänä talvena Tunturi saa kuitenkin riittää ja onkin ollut yllättävän hyvä talvipyörä. Näillä kokemuksilla eteenpäin!

JK

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti