keskiviikko 27. maaliskuuta 2013

Nøgne Ø God Påske

Pääsiäisoluista on kerääntynyt aika huonoja kokemuksia viime vuosina, joten tämän pääsiäisen ainoana varsinaisena pääsiäisolutkokeiluna maistelen norjalaisen Nøgne Ø- panimon pääsiäisolutta God Påske. Niin, Nøgne Ø:hän on tunnetusti yksi vaikeimmin kirjoitettavia panimoita, mutta tuotteet puhuvat puolestaan ja norskioluen arvostus onkin varmasti noussut tämän firman avustuksella. Muihin norskeihin en ole tainnutkaan ennen tutustua, mutta mikäli ne ovat lähelläkään nönnin tasoa, niin eiköhän tuokin riski oteta joku päivä. Mutta asiaan sanoi virkamies.
Rauhassa kylmettynyt pääsiäisolut joutumassa juhlapyhien uhriksi.
Syvän meripihkaisen värinen olut on muuten pullokäyvä eli pastöroimaton ja suodattamaton. Pullotuksesta on aikaa jo pari vuotta ja eränumerona seisoo 616. Mahtaako pullon vanhuus johtua huonosta myynnistä vai onkohan alkon setä haistanut pullokäyvän oluen olevan parhaimmillaan juuri tänä pääsiäisenä... ken tietää. Pullossa varoitettu runsas hiilidioksidimäärä ei kuitenkaan näy ylivuotona, vaan olut kaatuu lasiin lempeästi. Hiivaisen puolikkaan jätän loppuun. Vaahto on runsasta ja tuoksu hedelmäisen houkutteleva. Yrttimaata ja pippurisuutta. Oluessa käytetyt vehnämaltaat tuovat kivaa banaanimaisuutta tuoksuun - tämä sopii erinomaisesti pääsiästunnelmaan.

Makumaailma jatkaa samaa rataa. Olut on vahvasti humaloitua, greipin ja banaanin raikasta ilosanomaa; tuntuu kuin suussa olisi hetken aikaa kaikki maailman huvipuistot paukuttelemassa hattaraa ja vuoristoratojen jyskettä poskia vasten. Kieltä kihelmöi kun olut valuu kurkusta alas. Toffeemainen tausta leikkaa kivasti hapokkuuden kanssa ja alkoholit (6,5 ilmoitettuna) potkii kivasti takavasemmalta.

Hiivoineen juotu toinen puolisko on huomattavammasti sakeampi, "paskanruskea" kauniisti sanottuna. Maku on aikalailla stydimpi ja hedelmällisempi, maalaisempi. Tästä sakeasta ja hiivaisesta toisesta puoliskosta nautin ensimmäistä enemmän, koska se tuo jotenkin aidon ja alkuperäisen oluen hienosti esiin. Tällaista maistelisi kernaasti kesällä pyöräretken kääntöpisteessä merelle katsoen, kirjaa lukien ja lokkeja kuunnellen!

Todella hieno kokonaisuus jota kelpaisi nauttia mämmin ja kerman kanssa jos niitä olisi tullut hankituksi. Epäilemättä erinomainen myös pääsiäismäisen lammasaterian kyytipojaksi. Taattua alastonta saarta.

Kouluarvosana: 9 ( 9+ sakkoineen)

Kiitämme: Rehellisyyttä ja suoraselkäisyyttä, luonnollisia selkeitä makuja

Moitimme: -

JK

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti