tiistai 26. maaliskuuta 2013

Svaneke Choko Stout

Pyörätiet alkavat olemaan 60-70- prosenttisesti kuivia. Tämän päivän hyötypyöräilyssä kolmos- ja vihdintiellä oli paljon lätäköitä ja paikoittain "pystyyn" jäätyneitä varjossa olevia pätkiä, joissa urat veivät pyörää huolestuttavasti. Jarruille oli käyttöä! Vaarallista mutta jännittävää - kypärää on näinä päivinä todellakin syytä käyttää. Huomenna on tarkoitus vääntää taas työmatka fillarilla, onneksi pohjoisen tiet ovat jo 80-90- prosenttisesti kuivat...

Tiistain olutarviossa tänään oli pääsiäismäisen tummanpuhuva tanskalaisolut, Svaneke Choko Stout. Tanskalaisen pienpanimon (?) suklaaseen vinksahtanut stout, jota olen itse asiassa ennenkin maistanut, mutta negatiivinen kokemus pistetään humalatilan ja pakkasen piikkiin. Uutta yritystä siis pääsiäisen kunniaksi!

Olutharrastaja lukuelämysten äärellä. Kuva ei ollenkaan lavastettu :)
Olut vaahtoaa hyvin niukasti kaatuessaan kylmänä lasiin. Otan lämpötilan suhteen riskin, sillä vaikka ohjeessa kehoitetaan juomaan olut kylmänä, pidän tummista oluista yleensä enemmän lämpimähköinä. Neljäsosan jätän "sakkajämänä" loppunautinnoksi.

Oluen väri on erittäin tumma, siis ihan sysimusta, mieleen tulen hieman Old Engine Oil, jota en ole muuten nähnyt alkoissa aikoihin - sääli sinänsä! Tuoksu on varsin yksipuolinen, parfyymimäistä ja makeaa suklaan aromia, mämmimäinen yleiskuva. Makumaailmasta löytyy odotetusti paahdettua mallasta, lievästi mokkaa ja runsaasti suklaata, karamellia ja vaniljaa. Jälkimaku on tunkkainen ja tuhkainen sekä katkeran savuinen. Jatkuvasti tilaa vievä suklaa maistuu jotenkin pistävältä ja ikävältä, maku paranee hieman lämmetessään.

Lopun sakkasekoitus on huomattavasti maukkaampi kokonaisuus, nyt on toki lämpökin noussut. Lämpö ja sakka tuovat erinomaisesti maut esiin ja jälkimaku on huomattavasti katkerampi ja tyydyttävämpi. Jos olut tulee uudelleenhankintaan, tulee se juoda ehdottomasti sakkoineen alusta alkaen ja lämpimämpänä - ei ainakaan jääkaappikylmänä.

Yllättävän hyvä kokonaisuus, joka melkein jopa pistää kampoihin Young's Double Chocolate Stoutillekin, mutta vain melkein...

Kouluarvosana: 8+

Kiitämme: paranee lämmetessään, tummanpuhuva herkku

Moitimme: pistävää suklaantuoksua ja makua

JK

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti